Etusivulle
Leijonat Profiili Forum Perhe Tilastot Linkit Gallery
Raimo Helminen on pelannut 330 maaottelua. Enemmän kuin kukaan muu maailmassa.

Näissä otteluissa hän tehnyt 52 maalia ja antanut 154 maaliin johtanutta syöttöä. Enemmän kuin kukaan muu Suomessa.


Raipe ja muut nuoret tähdet

Ensimmäisen kerran Raipe veti Leijona-paidan päälleen nuorisomaajoukkueissa. Ensimmäinen arvoturnaus oli 18-vuotiaiden EM-turnaus vuonna 1982. Seuraavana vuonna Raipe edusti Suomea nuorten (20-vuotiaat) MM-tunauksessa ja merkkautti seitsemässä pelissä viisi syöttöpistettä.

– En pelannut silloin hyvin. Voi sanoa, että epäonnistuin siinä turnauksessa jonkin verran.

Vuotta myöhemmin ei enää epäonnistuttu. Raipe oli turnauksen kirkkain tähti. Hän teki turnauksen historian uuden piste-ennätyksen: seitsemässä ottelussa 11 maalia ja 13 syöttöä eli 24 pistettä! Edellinen ennätys oli erään Wayne Gretzkyn nimissä. Raipe oli turnauksen paras pelaaja ja valittiin myös turnauksen All Stars -joukkueeseen sekä Suomen parhaaksi pelaajaksi yhdessä Esa Tikkasen ja Jarmo Myllyksen kanssa.

New York Rangers merkitsi suomalaisnuoren kirjoihinsa ja varasi seuraavan kesän draftissa Raipen toisella kierroksella numerolla 35. Raipe tapansa mukaan hiukan vähättelee sitäkin.

– Se oli myöhäinen varaus. Olisi pitänyt varata pari vuotta aikaisemmin.

Peli kulki liigassakin niin mallikkaasti, että maajoukkueen päävalmentaja Alpo Suhonen vieraili usein Ilveksen peleissä tarkkailemassa. Ilveksellä oli nuorten tähtien sikermä juuri syttynyt ja Suhonen teki Raipen lisäksi merkintöjä kirjoihinsa myös Risto Jalosta, Raimo Summasesta, Ville Sirénistä ja Jukka Tammesta, joista Ripa ja Rami olivat saaneet arvoturnauksen tulikasteensa jo edellisenä vuonna Saksan MM-kisoissa.

– Kyllä se valinta kisoihin yllätti vähän, vaikka pelit olivatkin liigassa kulkeneet aika hyvin.

Raipe lähti Sarajevon olympiakisoihin, joissa Ilveksestä oli muutenkin vahva edustus: Raipen lisäksi Risto Jalo, Raimo Summanen ja Ville Sirén. Raipe pelasi pääasiassa Arto Sirviön, Arto Javanaisen tai Harri Tuohimaan kanssa.

– Suhosen Ape oli ihan hyvä koutsi. Psyykkasi hyvin. Silloinhan oli sellainen murros maajoukkueessa, kun Ape nuorensi sitä. Paljon muita lajeja ei päästy seuraamaan. Kerran sumuisena päivänä oltiin katsomassa hiihtoa. Mutta palkintojenjaot nähtiin iltaisin hyvin, kun ne pidettiin siinä jäähallin ja jäästadionin nurkalla.

Seuraavana keväänä MM-turnaus pelattiin Prahassa. Sarajevon käyneet Ilvekset olivat jälleen mukana lukuunottamatta Raimo Summasta, joka oli lähtenyt taalajäille. Tilalle tuli Ilveksestä uusi nuori tähti Mikko Mäkelä. Raipe johti tulevaisuuden huippujen ketjua, jossa laidoilla polkivat Miksa ja Esa Tikkanen.

– Siihen aikaan isoja kiekkomaita vastaan vauhti oli kyllä huimaa. Voitimme kuitenkin kaksi kertaa Ruotsin selvin numeroin (5-0, 6-1), joten pientä orastavaa nousua oli Suomen jääkiekossa näkyvissä. Tshekit olivat kotikisoissaan aivan hurmiossa ja meteli finaalissa oli ihan uskomaton. Sieltähän tuli sitten muutaman vuoden kuluttua monta näiden kisojen kultamitalistitshekkiä pelaamaan Suomeen.

<< Takaisin leijoniin...